's-Gravenpolder (dorp)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
's-Gravenpolder
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
's-Gravenpolder (Zeeland)
's-Gravenpolder
Situering
Provincie Vlag Zeeland Zeeland
Gemeente Vlag Borsele Borsele
Coördinaten 51° 28′ NB, 3° 54′ OL
Algemeen
Oppervlakte 7,99[1] km²
- land 7,83[1] km²
- water 0,16[1] km²
Inwoners
(2023-01-01)
4.740[1]
(593 inw./km²)
Woningvoorraad 1.827 woningen[1]
Overig
Woonplaatscode 1263
Detailkaart
Kaart van 's-Gravenpolder
's-Gravenpolder in de gemeente Borsele
Portaal  Portaalicoon   Nederland

's-Gravenpolder is een dorp in de gemeente Borsele in de Nederlandse provincie Zeeland. Het dorp heeft 4.740 inwoners (1 januari 2023) en is daarmee de tweede kern van de gemeente. Tot 1970 was 's-Gravenpolder een zelfstandige gemeente, waartoe ook de in 1816 opgeheven gemeente Zwake behoorde.

Ontstaan en naam[bewerken | brontekst bewerken]

De oudste vermelding vinden we in een oorkonde uit 923, waarin de leenroerigheid van Egmond, Fortrapa, Kinheim (Kennemerland) en Wasda (Land van Waas) wordt omgezet in eigen bezit van graaf Dirk I. Daarmee verwierf graaf Dirk I het gehele kustgebied van Egmond tot Bodelo <den Grave> in het Land van Waes in eigendom, waarbij zij aangetekend, dat Kinheim ca. 800 de benaming was van het gehele Hollandse kustgebied van Egmond tot de rivier of zeearm de Kinne of Kene bij Schipluiden (naamgever van Kinheim, Kennemerland) en dat Fortrapa aanvankelijk de benaming is geweest van het tussengebied tussen de Kene en het Waasland en de Zuid-Hollandse en Zeeuwse eilanden omvatte. In de Rijmkroniek van Melis Stoke (1290-1305) wordt de naam Fortrapa omgezet in Voertrappen (= Voirtrappen). Ten noorden van 's Gravenpolder liep de zuidgrens van het Graafschap Holland. Zeeland was toen nog betwist gebied tussen de graven van Holland en de graven van Vlaanderen. In 1316 werd door graaf Willem III van Holland opdracht gegeven om de schorren voor de kust van Voortrappen te bedijken. De nieuwe polder werd "des Graven poldere van Voortrappen" genoemd en bleef tot 1430 in het bezit van de graven van Holland. De nederzetting die in de polder ontstond kreeg aanvankelijk dezelfde naam, maar de toevoeging Voortrappen verdween toen deze plaats ontvolkte. Fortrapa (Voirtrappen, Voertrappen) lag aan De Zwake, een zeearm, die de eilanden Borselen en Zuid-Beveland van elkaar scheidde. In 1445 werd ter hoogte van 's Gravenpolder een dam dwars door De Zwake gelegd (de huidige Lenshoekdijk), waardoor beide eilanden met elkaar verbonden werden.[2]

Ambachtsheerlijkheid[bewerken | brontekst bewerken]

Van de vroege geschiedenis van de ambachtsheerlijkheid ‘s-Gravenpolder is weinig bekend. Wel weten we dat zij eigendom was van Jacoba van Beieren en dat zij de heerlijkheid in 1413 schonk aan haar hofmeester, Willem de Bye. Later was de heerlijkheid eigendom van leden van het geslacht Van der Nisse, die diverse heerlijkheden bezat zoals Nisse, Sinoutskerke en Baarsdorp.

Van de geslachten Hayman en Ockersen vererfde de ambachtsheerlijkheid 's Gravenpolder later aan het adellijke geslacht Van Citters. In 1816 werd de ambachtsheerlijkheid verkocht aan François Rademacher en in 1863 aan Jacobus Hendrik Lodewijk Vader, waarna deze vererfde in de familie (Van Voorst) Vader.[3] In 1951 werd PJL Van Hoeken door koop eigenaar[4], en voert vanaf dat moment de naam "Van Hoeken van 's Gravenpolder".

Bij de ruilverkaveling De Poel-Heinkenszand, waar ‘s-Gravenpolder onderdeel van maakte, zijn de bermen horend bij ambachtsheerlijkheden steeds overgedragen aan het waterschap, onder voorbehoud van de ambachtsheerlijke rechten. De bermen van ‘s-Gravenpolder zijn echter tot op heden eigendom gebleven van de familie Van Hoeken van ‘s-Gravenpolder. Dit levert de unieke situatie op dat een van de weinige ambachtsheerlijkheden is in Nederland waarvan de laatmiddeleeuwse grondeigendom nog in tact is.

Vlag[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Vlag van 's-Gravenpolder voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De vlag bestaat uit drie horizontale banen in de kleuren van het wapen en werd door de gemeenteraad bevestigd op 6 april 1954.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

't Hof Blaemskinderen
De Korenhalm
Hervormde kerk uit de 15e eeuw

Noord van de dorpskern ligt de Vliedberg 't Hof Blaemskinderen, ongeveer 5 meter hoog, met bovenop een lindeboom. Midden in het dorp staat de gotische Sint-Martinuskerk uit de 14e eeuw. Aan de rand van het dorp staat molen De Korenhalm uit 1876, die nog steeds in gebruik is. Ten zuiden van het dorp ligt het natuurgebied de Zwaakse Weel.

Recente geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De Elimkerk

Een groot deel van de bevolking van 's-Gravenpolder is lid van de Gereformeerde Gemeente. De Elimkerk van dit kerkverband is een van de grotere kerken van Nederland, gemeten naar het aantal zitplaatsen; 1.524 stuks. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2012 behaalde de SGP net geen meerderheid van de stemmen in het dorp, 46,7%.

Tot de voorzieningen in het dorp behoren onder andere drie basisscholen, een bibliotheek, een supermarkt, een drogisterij, twee snackbars, een sporthal, een slager, een bakker, een Chinees restaurant en een jeugdsoos.

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

's-Gravenpolder heeft meerdere sportverenigingen; een voetbalclub (S.V. Apollo '69), een tennisclub (T.V. Goblin), een biljartvereniging, een handboogvereniging en een gymnastiekvereniging.

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie 's-Gravenpolder van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.